Ny og allsidig servicebåt satt i drift

AQS Tyr er det siste tilskuddet til AQS-flåten. Fartøyet ble satt i drift i juli, og er utrustet med det mest moderne utstyr for fortøyningsarbeid og andre serviceoppgaver innen havbruk.

AQS Tyr har et stort dekk, det siste i fortøyningsutstyr og kraftige kraner.

AQS Tyr er en katamaran bygd i stål ved Fitjar Mek. Verksted. Den er knappe 15 meter lang og 10 meter bred, og plassen om bord er svært godt utnyttet.

– Dette er et multifartøy, bygd på et solid og gjennomprøvd konsept fra Fitjar Mek. Verksted, sier operasjonssjef Stein Are Ystmark i AQS AS.

AQS Tyr har det nyeste av sikkerhetsutstyr for fortøyningsarbeid.

AQS Tyr er utstyrt med godkjente systemer for fortøyningsarbeid og slep. Det er montert siste versjon av sikkerhetsutstyr for fortøyningsarbeid fra SHM, samt 40 tonns vinsj fra Mjosundet med veieceller og frislipp.

– Fartøyet er spesielt godt egnet til ankerhåndtering og slep, men kan også brukes til andre typer oppdrag som for eksempel notskifte, ringvasking og avlusing, sier Ystmark.

AQS Tyr er godt tilrettelagt for dykking og ROV, med egne rom med utstyr på dekk slik at dykkercontainer ikke er nødvendig.

Det er lagt stor vekt på at mannskapet skal ha gode bo- og arbeidsforhold om bord. Til vanlig har båten et mannskap på tre, og det er tre lugarer om bord. De ligger på et annet plan enn styrhuset.

AQS Tyr er et multifartøy utrustet for alle typer serviceoppdrag innen havbruksnæringa.

– Med denne investeringen øker vi kapasiteten, og står godt rustet til å møte etterspørselen etter fellesferien, sier prosjektleder Lena Einseth i AQS.

AQS AS har fra før 12 egne servicefartøy og drifter ytterligere to fartøy. Selskapet utfører serviceoppdrag for havbruksnæringa, og opererer langs hele norskekysten fra Hordaland til Finnmark.

 

FAKTA:

Mål: 14,95 x 10 meter

Framdrift: 2 x 500 hk Scania DI13

Kran: Palfinger 65002(M)G, 61,4 tm, 20,5 meter rekkevidde, 6,5 tonns vinsj Palfinger 32002(M)G, 31,5 tm, 20,0 meter rekkevidde, 3,5 tonns vinsj

Vinsj: MB hydraulisk 40 tonn

Fortøyningssystem: SHM rekkemonterte taupinner, guideepinne og haikjeft