Smart sporing i havbruksnæringa

Det norske selskapet StalkIT har i samarbeid med AQS og Telia Norge utviklet en komplett sporingstjeneste basert på helt ny mobilteknologi som gir oversikt over verktøy og utstyr. Resultatet er full kontroll over og bedre utnyttelse av utstyret i havbruksnæringa.

– Forretningsideen til StalkIT er å utvikle en rimelig, robust og komplett sporingstjeneste for alle mobile eiendeler i en bedrift. For AQS, som leverer spesialiserte servicetjenester til havbruksnæringa, knyttes sporingen mot båter, verktøy og utstyr, forteller gründer og styreleder i StalkIT, Jan Ivar Sandnes.

Sporingsenheten kan for eksempel monteres på vaskeutstyr. Espen Sandvik i AQS ser på monteringsmuligheter.

Sporingstjenesten består av en sporingsenhet som monteres på AQS sitt utstyr. Den sender informasjon ved hjelp av Narrowband-IoT (NB-IoT) i Telias mobilnett. Denne teknologien er spesiallaget for tingenes internett. Dermed kan AQS se sine eiendeler visuelt i et interaktivt kart og knytte enhetene til for eksempel lager, alarm og andre funksjoner tilpasset sitt behov. AQS kan også konfigurere og gruppere enheter ut fra sine behov for sendeintervall, bevegelsessensor, temperatur og «geofence». Gjennom et åpent API kan systemet kobles opp mot kundenes eksisterende datasystem ved behov.

Effektiviserer og kvalitetssikrer

– Dette vil effektivisere og kvalitetssikre arbeidsprosessene hos oss. Alt utstyr og verktøy blir lett tilgjengelig og synlig i kart på kontor, båt og mobiler, sier daglig leder Ove Løfsnæs i AQS.

– Sporingsenhetene er små og lette med en smart monteringsmetode som gjør det enkelt å montere på alt mulig utstyr. Full kontroll over verktøy og utstyr vil hjelpe alle til å gjøre en bedre jobb som igjen vil redusere risikoen for alvorlige feil som for eksempel kan medføre rømming av laks, sier Løfsnæs.

En av de første

Teknologien NB-IoT kjennetegnes av bedre dekning, gjerne over ti års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G. Telia Norge var første operatør i Norden med NB-IoT, og selskapet har som ambisjon å være en digital tilrettelegger for andre som ønsker å skape verdi med IoT.

– Sporing ved hjelp av NB-IoT er ett av de viktigste områdene innenfor IoT i fremtiden, og kan i praksis brukes på omtrent alt som flytter på seg, sier Andreas Karlsson, leder for IoT-avdelingen i Telia Norge.

Med den nye sporingsenheten påmontert utstyr, kan Anna Lunde Lauvsnes og andre ansatte i AQS følge med hvor utstyret er via mobilen eller PC-en.

– Vi har store ambisjoner innenfor dette markedet og leverer en teknologiplattform for sporing. På denne plattformen kan selskap som StalkIT og andre bygge sine sporingstjenester på en effektiv og skalerbar måte. StalkIT er en av de første aktørene som tar i bruk teknologien i stor skala, og Telia ser på dette samarbeidet som meget spennende.

Trøndersk selskap

StalkIT har i dag hovedkontor på Pirsenteret i Trondheim, men har sitt utspring i Norsk Navigasjon-gruppen på Snåsa.

– Produksjonen startet nå i desember og vi har kapasitet til å produsere 110 000 brikker i 2018, sier Kari Bostad, daglig leder i StalkIT.  – Per i dag ønsker våre kunder og nye interessenter til sammen 38 000 brikker levert så fort som mulig, så dette kan være starten på et trøndersk eventyr.

Team StalkIT, fra venstre: Jan Ivar Sandnes, Kari Bostad, Cicilie Fogelin, Øyvind Pettersen og Ragnar Homb.

StalkIT AS har nemlig valgt lokale partnere innen hardware og produksjon: – Det har vært et poeng for oss å bidra i det lokale næringslivet og dra nytte av den kompetansen vi finner rundt oss, sier Bostad.

Sivilingeniørene i Norwegian Creation står for utviklingen av kretskort, valg og test av komponenter, mens NOCA står for innkjøp, planlegging av produksjon og testing. Simpro på Løkken skal montere og støpe inn kretskort, komponentene og batteri. Norsk Navigasjonselskapet Software Innovasjon og FOU står for utvikling av sporingsplattformen og tjenesten.

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.