Notvask – effektivt og skånsomt

Notvask er blitt standard rutine i de fleste oppdrettsanlegg. Nå ser vi et betydelig skifte i teknologi, og AQS har allerede investert i nye vaskeroboter som er svært skånsomme og effektive.

– Med den nye notvaskeren fra AKVA group/Sperre, kan vi gjennomføre notvask med en vesentlig redusert fare for å skade nøter, sier daglig leder Ola Krystad i AQS AS.

Vaskeroboten FNC8 er basert på samme teknologi som ROV. Den har ingen belter eller skarpe hjul som kan skade nota.

Skånsom mot nota

– Den store fordelen med den nye vaskeren, er at den flyr på nettet. Den er veldig skånsom og effektiv, sier skipper Jonas Toftesund på AQS Brage.

Selve vaskeroboten er to meter bred og har åtte skiver. Dermed blir den effektiv.

– Vi kan vaske fire-seks nøter pr dag, litt avhengig av forholdene, sier Toftesund.

Vaskeren har også vist seg svært effektiv for vasking av luseskjørt og lukkede anlegg.

Kjent teknologi

– Vi har jobbet med ROV-teknologi fra Sperre i ti år, og har i dag seks ROV fra Sperre. Det er en stor fordel for oss at vi kan benytte den samme teknologien når vi skal vaske nøter, sier Ola Krystad.

Vaskeren er basert på standard ROV-komponenter, og er lett å rengjøre og desinfisere. Den kjøres fra en håndholdt mobilkonsoll eller fra et kontrollrom. FNC8 har flere autofunksjoner og avanserte kamerasystemer og sensorer for fullstendig kontroll under vaskinga.

Basert på de gode erfaringene med den første FNC8, vil AQS i løpet av 2018 gå helt over til den nye teknologien og kjøpe inn flere vaskere av samme type.

 

Vil du vite mer? Ta kontakt med:

Prosjektleder Lena Einseth, mob. 970 83343, [email protected]
Prosjektleder Ruben Hågensen, mob. 918 25575, [email protected]