Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

AQS utdanner egne dykkerledere

Kursleder Stein Olberg (til venstre) sier at deltakerne har vært entusiastiske og eksemplariske.
Kursleder Stein Olberg (til venstre) sier at deltakerne har vært entusiastiske og eksemplariske.

Åtte dykkere i AQS har nå gjennomført dykkerlederkurs på Lauvsnes, i selskapets egne lokaler og med AQS sine fartøy og utstyr.

– Kjempebra, sier Tommy Olsen, som mener det er en stor fordel å slippe å bruke tid og penger på å reise sørover for å ta kurset.

Han har vært dykker i 10 år. Den nye dykkerforskriften som kom fra nyttår, stiller større krav til den som skal være dykkerleder. Derfor må selv erfarne dykkere og dykkerledere sette seg på skolebenken.

– Vi ser mange fordeler med å arrangere kurset hos oss. Da får vi brukt vårt utstyr og våre prosedyrer, dykkerne blir godt kjent og kan diskutere aktuelle problemstillinger som de møter i hverdagen, sier HMS-rådgiver Kine L. Sivertsen i AQS.

Deltakere på kurset, fra venstre: Kim Andre Kvalstad, Tom Klykken, Kåre Møksvoll, Anders Skaanes, Andre Abrahamsen,
Crister Dahle, Daniel Skomsvold, Tommy Olsen, Stein Olberg (kursholder), Alexander Opland og Karl Ivar Dahle Høstland.

Omfattende pensum

Stein Olberg i Sea Marin AS er innleid som kursholder. Han forteller at det 73 timer lange kurset omhandler teamwork, lederskap, dykkerfysikk, dykkermedisin, dykkerutstyr og -verktøy, lover og regler, og bruk av dykkertabell.

– Vi har også en praktisk del om planlegging, prosedyrer, risikoanalyser og praktisk dykking. Alle får prøve seg som dykkerledere. Vi har også en øvelse med bevisstløs dykker i sjøen, og vi går gjennom nødprosedyrene, sier Stein Olberg, som er fornøyd med innsatsen fra kursdeltakerne.

– Gutta har vært helt eksemplariske og entusiastiske, og har hatt fokus på det de har holdt på med, sier Olberg.

Stort ansvar

Tom Klykken, en av de åtte nyutdannede dykkerlederne, synes at kurset har vært intensivt og interessant. Han er sikker på at kurset gjør at dykkinga blir enda tryggere.

– For den som har holdt på lenge, blir det vi gjør fort en vane. Her lærer vi å stoppe opp og tenke oss om, og å tenke igjennom alle fareaspektene før vi sender en dykker uti, sier Klykken.

Han minner om at kundene også har et ansvar for at dykkinga foregår etter boka og med mannskap som har alle papirer i orden.

– Jeg tror mange kunder ikke er klar over det ansvaret de har, om det skulle skje noe, sier Klykken.

Verneombud for dykkerne i AQS, Daniel Skomsvold, sier kurset er svært nyttig for å gjøre dykkerlederne mer bevisste det ansvaret de har. I tillegg bygges det kompetanse innad i bedriften.

Tommy Olsen sier det har skjedd mye siden han tok dykkerutdanning, og at det er en del nytt å plukke opp. – Kurset har vært bra, og vi har lært svært mye, sier han.

Under dykkerlederkurset ble det øvd på å håndtere en situasjon med bevisstløs dykker. Tommy Leo Olsen ble hentet opp av beredskapsdykkeren og blir her trukket om bord av Karl Ivar Dahle Høstland og Alexander Opland.

Fire i dykkerteamet

Det planlegges et nytt dykkerlederkurs i mars for nye 6-8 deltakere, og med samme kursholder. Disse kursene er en del av den omstilling som AQS nå gjennomgår for å tilpasse seg den nye dykkerforskriften, som blant annet innebærer krav om fire personer i et dykkerteam.

– Flere av våre servicefartøy blir nå ombygd med ekstra lugar for å ha plass til et mannskap på fire. Ett av våre hurtiggående dykkerfartøy, AQS Ravn, gjennomgår en fullstendig ombygging og opprusting for å møte de nye dykkerforskriftene, som blant annet innebærer at beredskapsdykker skal sitte ferdig dresset, sier daglig leder Ove Løfsnæs i AQS.