Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Notsjekk på Aquatraz

Laurits Aquatraz (2)

Et dykkerteam fra AQS fikk æren av å kontrollere nota på Aquatraz, før den hevbare pilotmerda ble fylt med laks og satt i drift onsdag.

– Vår oppgave var å se at nota var grei, sier Vebjørn Sylten, som sammen med Christiaan de Vries og Geir S. Nordahl på dykkerbåten «Laurits» utførte oppdraget.

Midt-Norsk Havbruk og Seafarming Systems står bak utviklingsprosjektet Aquatraz, der øvre del av merda består av en tett vegg som skal hindre lusa adgang til laksen. Merda har også andre funksjoner som letter arbeidshverdagen og skal gi bedre fiskehelse.

Spennende prosjekt

– Det er et spennende prosjekt. Vi har tirsdag og natt til onsdag fylt merda med 190.000 laks. Fisken er på 1,5 kilo i snitt, og avluset med ferskvann før den ble flyttet over til Aquatraz, sier driftssjef Roger Eiternes i Midt-Norsk Havbruk.

Den første av i alt fire pilotmerder skal stå i Eiterfjorden. I månedsskiftet november/desember kommer neste merd til samme lokalitet. Senere kommer de to siste merdene som skal til Leka.

Stopper lusa

Aquatraz har en omkrets på 160 meter, og det er 18 meter ned til terna. De øverste 8 meter består av en tett stålvegg. Nedenfor er det et notpanel som sikrer vanngjennomstrømning hvis pumpesystemet svikter. Nederst er det vanlig not.

Den tette stålveggen i øvre sjikt skal hindre lusa adgang til laksen. Den vil også redusere risikoen for rømning.

Roger Eiternes opplyser at merda er konstruert slik at den ligger 1,5 meter over vannlinja, for å hindre at det skvetter sjøvatn med lus over kanten og inn til laksen.

Aquatraz er utstyrt med et pumpesystem som pumper friskt vann fra dypet og inn i merda. Der settes vannet i sirkulær bevegelse, noe som skal gi et bedre miljø for laksen.

Les mer om Aquatraz hos Midt-Norsk Havbruk.